zaterdag 18 juni 2011

Premier wil gastarieven 'voorlopig' zo houden

Premier Mikola Azarov wil dat de gastarieven voorlopig blijven zoals ze nu zijn. Hij heeft dat vrijdagavond meegedeeld aan vice-president Philippe le Houerou van de Wereldbank en Marin Raiser, de regionale vertegenwoordiger van de Wereldbank in Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland.

Azarov wees er op dat de Oekraïense economie schade ondervindt van de wereldwijd stijgende prijzen voor olie en voedsel, maar hij benadrukte dat zijn kabinet er alles aan doet om de inflatie binnen de perken te houden. Een verhoging van de gastarieven dwarsboomt dit beleid en is daarom voorlopig niet aan de orde.

Oekraïne zit in een lastig parket. Enerzijds verwacht het Internationaal Monetair Fonds dat de regering de inflatie op de beloofde 8 à 9 procent houdt, maar tegelijkertijd vindt het ook dat de Oekraïners meer marktconforme tarieven voor hun gas betalen.

Volgende maand moet duidelijk worden of Oekraïne desondanks aan de voorwaarden van het IMF kan voldoen voor een volgende miljardenlening om de economie te stimuleren. De Wereldbank heeft zich bereid getoond Oekraïne eveneens te helpen.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: