zondag 31 juli 2011

'Benzineprijs kan naar 1,30 euro stijgen'

Een stijging van de benzineprijs tot liefst 1,30 euro per liter ligt voor de hand als de regering besluit tot een belastingheffing op het importeren van benzine. De belastingheffing maakt de buitenlandse benzine duurder, terwijl het Oekraïense oliemaatschappijen de kans biedt om hun prijzen verder te verhogen.

Directeur Gennadi Rjabtsev van het onderzoekscentrum Psychea noemt als voorbeeld dat de raffinaderijen van Lisichansk en Krementsjug hun productie niet hebben verhoogd toen de Wit-Russiche raffinaderij Mozir de productie tijdelijk moest staken. Ze verlaagden die juist, om zo de prijzen op te drijven, aldus Rjabtsev. Hij noemt het ''een sprookje'' dat de Oekraïense oliemaatschappijen in de problemen komen door goedkope buitenlandse benzine. Als zij hun raffinaderijen zouden moderniseren, dan zouden de maatschappijen goedkoper kunnen produceren.

Oekraïne is binnen Europa het land met de op één na hoogste prijsstijgingen. In het afgelopen halfjaar gingen de benzineprijzen met 27 procent omhoog. Alleen in Wit-Rusland was de situatie slechter, met een prijsstijging van liefst 39 procent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: