dinsdag 19 juli 2011

Econoom: Oekraine hoeft voorlopig niet op IMF te rekenen

Het is onwaarschijnlijk dat Oekraine nog voor de parlementsverkiezingen in najaar 2012 de resterende 15,6 miljard Amerikaanse dollar aan toegezegde leningen krijgt van het Internationaal Monetair Fonds. Deze stellige verwachting is uitgesproken dooor de investeringsbank Renaissance Capital.

Als één van de oorzaken daarvan wordt genoemd dat het de regering tot nu to niet is gelukt om de gasprijs voor huishoudelijk gebruik op te schroeven. Dat is een belangrijke voorwaarde van het IMF om de volgende tranche uit te keren, aldus Ivan Tsjakarov, een econoom van Renaissance Capitaal die zich gespecialiseerd heeft in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Hij voegt er aan toe: "De grootste urgentie om het IMF tegemoet te komen, is er vanaf bij de Oekraiense regering. De situatie is minder ernstig dan in 2008", aldus Tsjakarov.

Oekraine ontving eerder twee tranches van in totaal 3,4 miljard dollar, na de belofte om flink te bezuinigigen. De pas door het parlement goedgekeurde pensioenherziening is volgens de econoom onvoldoende om het IMF tevreden te stellen. Zonder IMF-geld lopen Oekraine's reserves eind dit jaar terug van 37 naar 33 miljard dollar. Eind 2012 kan dat zelfs teruglopen naar 22 miljard. "Oekraine kan het tot aan de verkiezingen wel zonder de miljarden van het IMF stellen, maar op langere termijn is die hulp zeker nodig."

Bron: Bloomberg

Geen opmerkingen: