vrijdag 15 juli 2011

Kravsjuk: 'Het is D-day voor Oekraine'

President Viktor Janoekovitsj moet zich inspannen om de president van alle Oekrainers te worden. "Als hij dat nou 'ns luid en duidelijk zou uitspreken, dan zou dat de eerste stap zijn naar een ander, beter Oekraine", aldus Oekraine's eerste president, Leonid Kravsjuk in de online krant Ukrajinska Pravda. "Er is er niet één die meer voor Oekraine kan doen dan de president, want hij is degene met de meeste macht. Het land gaat de kant op die de president wil."

Volgens Kravsjuk is het ''D-day'' voor Oekraine. "Het is geen doen als 10 procent van de Oekrainers in weelde leeft en de rest in armoede, als de corruptie zo wijdverbreid is dat er geen helpen meer aan is. Maar als de volgevreten kat meehelpt om het land op te bouwen, dan levert dat een sterkere middenklasse op en daalt de armoede, wellicht tot 30 of 40 procent, en later wellicht naar 50 procent van de bevolking."

Kravsjuk pleit er voor dat de Oekraiense president een pact sluit met de rijksten in het land, die dan beloven dat ze niet al hun geld wegsluizen naar het buitenland maar er in eigen land investeringen mee doen.

De oud-presdient zegt er van overtuigd te zijn dat de Oekraiense bevolking het niet lang meer pikt dat de top zichzelf met forse salarissen beloont. ''Ik erger me als ik een parlementslid weg zie rijden, met vijf auto's er achteraan. Is het nou zo moeilijk om daar een einde aan te maken?" Kravsjuk verwacht dat, als de regering op de huidige voet doorgaat, het niet lang meer duurt voordat de bevolking in opstand komt en een einde maakt aan deze praktijken.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: