zondag 24 juli 2011

'Vergelijking proces Timosjenko met Yukos onterecht'

De Oekraïense ambassadeur in Londen heeft bezwaar gemaakt tegen een vergelijking tussen het nu lopende proces tegen oud-premier Julia Timosjenko en dat van de Russische zakenman Michail Chodorovski.

In een ingezonden brief in de Financial Times zet ambassadeur Volodomir Chandogi zich af tegen het artikel 'Oekraïne heeft z'n Yukos-momenten' dat de krant afgelopen woensdag publiceerde. Yukos was een Russisch olieconcern dat in 2006 failliet werd verklaard. Chodorovski belandde in de cel en zit nu een straf van negen jaar uit voor fraude en belastingontduiking.

''In tegenstelling tot (de Russische premier) Vladimir Poetin, die bij herhaling tijdens het proces over Yukos, heeft president Viktor Janoekovitsj geweigerd commentaar te geven op het proces tegen Timosjenko, net zo min als ik dat doe", aldus de Oekraïense diplomaat. Hij benadrukte dat de regering zich niet met rechtszaken bemoeit.

Chandogi vindt de beide rechtszaken ook op andere punten onvergelijkbaar. "Sinds het begin van de ondervragingen heeft Timosjenko vrijelijk de pers en haar aanhang kunnen spreken. Ze is niet gearresteerd. Chodorovski werd gearresteerd door gemaskerde agenten, gevangen gezet en hij zat tijdens zijn proces in een kooi."

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: