dinsdag 9 augustus 2011

Abreken tentenkamp vooral juridische kwestie

Een eventuele ontmanteling van het tentenkamp van aanhangers van Julia Timosjenko bij de rechtbank in Kiev hangt af van wat juristen er van vinden. Zijn de tenten met daarop bordjes van parlementariërs inderdaad te beschouwen als hun kantoorruimte en zijn ze daardoor onaantastbaar geworden? Of vallen de tenten onder het demonstratieverbod zoals de bestuursrechter dat afgelopen weekeinde afkondigde voor de omgeving van zowel de rechtbank als van het detentiecentrum waar de oud-premier momenteel gevangen wordt gehouden?

Alleen in het tweede geval is zonder meer ingrijpen door de politie mogelijk. In het eerste geval moet de rechter er nog eerst weer aan te pas om te bepalen of het hier daadwerkelijk om werkruimtes van parlementsleden gaat, of dat het niet meer is dan een propagandastunt.

Het demonstratieverbod rond de rechtbank en het detentiecentrum ging maandag in. Dinsdagochtend liet een politiewoordvoerder weten dat de tenten - misschien - in de loop van de dag verwijderd zouden worden. Maar eerst moeten kennelijk juristen de speelruimte bepalen van het stadsbestuur van Kiev, en daarmee van de politie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: