woensdag 24 augustus 2011

Felicitaties én harde woorden van Medvedev

Veel felicitaties voor het jarige Oekraïne, de belangrijkste van de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Dmitri Medvedev. De laatste had echter niet alleen felicitaties in petto, maar herhaalde op een persconferentie na afloop van een ontmoeting met de Noord-Koreaanse president Kim Jong II in het Russische Ulan Ude nog maar 'ns de standpunten van zijn regering ten aanzien van het Russische gas en de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Russische douane-unie.

Het in 2009 door de toenmalige premier Joelia Timosjenko ondertekende gascontract is rechtsgeldig en moet geëerbiedigd worden, aldus Medvedev. Hij sloot een lagere gasprijs weliswaar niet uit. "Maar als Oekraïne er iets tegenover stelt, dan kunnen we wellicht tot zaken komen."

Eén van die 'zaken' zou de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan kunnen zijn. De Oekraïense regering wil een drie-plus-één constructie, waarbij Oekraïne een vrije rol krijgt. Bedoeld om het aanstaande vrijhandelsverdrag met de Europese Unie niet in de weg te staan. Geen denken aan, liet Medvedev weten. "Als Oekraïne zegt twintig in plaats van vijftig documenten te willen ondertekenen, dan zeg ik: nee. Ze tekenen alles, eventueel stap voor stap, en worden daarmee volledig lid van onze douane-unie en profiteren van de voordelen, of ze doen helemaal niet mee."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: