donderdag 25 augustus 2011

Het Oekraïens wint langzaam maar zeker terrein

Nét iets meer dan de helft van de bevolking spreekt dagelijks Oekraïens. Het gaat om 53,3 procent van de Oekraïners, terwijl 44,5 procent Russisch spreekt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Razumkov Centrum. Volgens de socioloog Andrei Bisjenko is het gebruik van het Oekraïens in de afgelopen elf jaar toegenomen, zowel op het werk als privé.

Het Oekraïens overheerst in het westen en midden van het land, terwijl in het oosten en zuiden vooral Russisch wordt gesproken. In de regio Dnipropetrovsk is een interessante situatie ontstaan, want daar houden Oekraïens en Russisch elkaar in evenwicht. Dat wil zeggen, in Dnipropetrovsk en steden in de omgeving wordt vooral Russisch gesproken, terwijl op het platteland Oekraïens overheerst.

Ook opvallend is de opvatting die veel Oekraïners hebben over het spreken van de Oekraïense taal. Ondanks het toenemende aantal mensen dat Oekraïens spreekt, beschouwt liefst 62 procent het Oekraïens niet als zijn of haar moedertaal.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 31,8 procent er trots op is dat het land een eigen taal heeft. Voor 56,6 procent van de Oekraïners is het niet meer dan logisch dat iedere inwoner die taal machtig moet zijn, terwijl 38,2 procent dat helemaal niet nodig vindt.

In een reactie op het onderzoek van het Razumkov Centrum laat directeur Pavlo Gritsjenko van het taalinstituut van de Oekraïense Academie van Wetenschappen weten dat zich in de afgelopen twintig jaar geen radicale veranderingen in de Oekraïense taal hebben voorgedaan. Wel is het Oekraïens als taal volwassener geworden doordat de woordenschat zich heeft uitgebreid. Er zijn meer boeken in het Oekraïens verschenen en ook schrijvers in het Oekraïens uit de jaren '20 en begin '30 van de vorige eeuw worden weer gelezen. Gritsjenko ziet de groei van het Oekraïens als een ontwikkeling die niet meer te stuiten is.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: