woensdag 31 augustus 2011

Oekraïne wil naar rechter om gasprijs, Medvedev reageert boos

Oekraïne stapt naar de rechter om een verlaging van de gasprijs te krijgen, mochten onderhandelingen met Rusland op niets uitlopen. Dat heeft een bron vanuit de Oekraïense regering woensdag aan journalisten laten weten. Volgens diezelfde bron zou het er nog dit jaar van kunnen komen.

Bij eerdere conflicten tussen het Oekraïense Naftogaz en het Russische Gazprom werd de arbitraire commissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm om een onpartijdig oordeel gevraagd. Premier Mikola Azarov gaf maandagavond al te kennen dat er snel iets moet gebeuren, omdat de hoge gasprijs de economie te gronde dreigt te richten.

De Russische president Dmitri Medvedev reageerde woensdag verontwaardigd op de krijgshaftige taal uit Kiev. Medvedev zei ''perplex'' te staan. Hij noemde de onenigheid over de gasprijs ''droevig en opgeblazen''. Volgens Medvedev valt wel degelijk te praten over een prijsverlaging, maar dan moet Oekraïne daar wel iets tegenover stellen. Dat zou, aldus Medvedev, toetredening tot de Russische douane-unie kunnen zijn, of een transactie zoals de verkoop van de pijplijn die het Russische gas naar Europa transporteert.

Bronnen: Interfax-Ukraine, Kyiv Post

Geen opmerkingen: