maandag 29 augustus 2011

Ook één van Oekraïne's helden moet er nu aan geloven

Acht parlementsleden worden door de politie ondervraagd over hun betrokkenheid bij de (verboden) demonstraties van de oppositie op de Onafhankelijkheidsdag afgelopen woensdag in de hoofdstad Kiev. Onder hen is de 83-jarige Levko Lukjanenko, twintig jaar geleden de auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring van Oekraïne.

Lukjanenko, Held van Oekraïne en bezig aan z'n vierde termijn in het parlement, zat bijna 27 jaar als dissident in Sovjet-gevangenissen. Op de website van de Moederlandpartij verklaart Lukjanenko het volgende over zijn betrokkenheid: "De Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne is onze belangrijkste nationale feestdag, en ik vond het nodig om naar de meest heilige plek in ons land te gaan. Dat is het monument voor Sjevsjenko, waar ik samen met anderen deze feestdag wilde vieren."

Hij is boos op de autoriteiten ''die het nodig vonden om gewapende troepen in te zetten tegen onschuldige mensen. Ze stonden ons geen vreedzame mars toe door de straten van Kiev en gebruikten zelfs traangas."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: