woensdag 10 augustus 2011

Rusland en VS voeren druk op Oekraiense regering op

De Russische president Dmitri Medvedev zou de arrestatie van Julia Timosjenko donderdag met zijn Oekraiense ambtsgenoot Viktor Janoekovitsj willen bespreken. Dat heeft het persbureau Interfax uit welingelichte bron vernomen. Medvedev en Janoekovitsj ontmoeten elkaar in de Russische stad Sotsji, op initatief van Medvedev. Voor Oekraine is het openbreken van het gascontract met het Russische bedrijf Gazprom het belangrijkste gespreksonderwerp.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken drong er afgelopen vrijdag direct na het bekend worden van de arrestatie van de Oekraiense oud-premier op aan dat zij een eerlijk proces krijgt. Daar werd aan toegevoegd dat er niets mis is met het gascontract uit 2009. Timosjenko's proces gaat echter uit van de veronderstelling dat zij destijds haar boekje te buiten ging en zonder kabinetsbesluit haar handtekening zette onder het contract, waarin is vastgelegd dat de gasprijs voor Oekraine de internationale olieprijs volgt.

'De contracten uit 2009 zijn geheel volgens de wetgeving van beide landen en ze voldoen ook aan de internationaal geldende regels. De presidenten van Rusland en Oekraine hadden de benodigde volmachten verstrekt', luidt de verklaring van het Russsiche ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook de Verenigde Staten voeren de druk op de Oekraiense regering verder op. Nadat eerder al de Amerikaanse regering een oproep deed om Timosjenko op vrije voeten te stellen, kondigde woensdagmorgen de Amerikaanse ambassadeur aan dat hij Julia Timosjenko in haar cel wil bezoeken.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: