vrijdag 5 augustus 2011

Timosjenko gearresteerd: 'Schiet me dan maar meteen dood!'

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar oud-premier Julia Timosjenko is vrijdagmiddag dan toch achter de tralies beland. Zij zit vast in het detentiecentrum Lukjanivska in de hoofdstad Kiev. Haar arrestatie leidde tot onlusten buiten de rechtbank, waar aanhangers van Timosjenko de wagen met daarin de huidige oppositieleider probeerden tegen te houden. Met moeite lukte het de politie om de doorgang vrij te maken.

Een verslaggever van de Kyiv Post kon melden dat er een waar politiekonvooi achter de arrestantenwagen aan reed. Timosjenko's arrestatie leidde tot heftige reacties buiten de rechtbank. Haar aanhangers, vooral oudere vrouwen, barstten in tranen uit toen het nieuws bekend werd.

"Dit betekent het einde van onze democratie", zei voormalig parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjuk, tegenwoordig de leider van de oppositiepartij Beweging voor Verandering. Een parlementslid van Timosjenko's Blok riep de politiemensen op om de kant van het volk te kiezen. "Laat haar hier!"


Meteen 's ochtends had openbare aanklager Lilia Frolova de rechter om toestemming gevraagd voor de arrestatie. Volgens Frolova misdraagt Timosjenko zich in woord en daad in de rechtszaal. "Zij wil ons van de waarheid af houden." Timosjenko reageerde daarop met de woorden. "Schiet me dan maar meteen dood. Geef haar maar een wapen!"

Rechter Rodion Kirejev besloot het verzoek tot arrestatie in te willigen. Hij schorste het proces tot maandagmorgen.

In een reactie op Timosjenko's arrestatie liet president Viktor Janoekovitsj vrijdagmiddag weten dat hij er niets mee van doen heeft gehad. Timosjenko heeft Janoekovitsj er bij herhaling van beschuldigd dat het proces om het Russische gascontract uit 2009 gebruikt om zijn grootste concurrent politiek onschadelijk te maken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: