dinsdag 23 augustus 2011

Veel Oekraïners twijfelen aan onafhankelijkheid

Bijna de helft van alle Oekraïners beschouwt Oekraïne niet als een volledig onafhankelijk land. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Oleksandr Razumkov. Het gaat om 49,8 procent van de ondervraagden. Daar staat 37,8 procent tegenover die het land wel degelijk als een onafhankelijke staat ziet, terwijl 12,8 procent niet kon beslissen of het nu wel of niet het geval is. Het onderzoek werd uitgevoerd, omdat het woensdag 20 jaar geleden is dat Oekraïne zich losmaakte van de Sovjet-Unie.

Voor 45,2 procent heeft de onafhankelijkheid weinig gebracht, terwijl 23,2 procent er de voordelen wel van inziet. Opvallend is het aantal ondervraagden dat geen antwoord kon geven op de vraag of het er voor hen beter dan wel slechter op is geworden doordat Oekraïne in 1991 op eigen benen kwam te staan.

Voor 61,7 procent is het helder dat de situatie in het land er sinds 1991 niet beter op is geworden. Slechts 14,4 procent vindt dat Oekraïne er sindsdien op vooruit is gegaan, terwijl 10,2 procent vindt dat het allemaal om het even is. Toegenomen corruptie en criminaliteit, slechtere leefomstandigheden en een wankele economie hebben het leven moeilijker gemaakt.

Veel Oekraïners is de afhankelijkheid van Russisch gas een doorn in het oog (73,8 procent). Ergernis is er ook over de economische afhankelijkheid van internationale organisaties als het IMF (71,9 procent) en de aanwezigheid van buitenlandse militairen op Oekraïens grondgebied (55,7 procent).

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: