woensdag 24 augustus 2011

Veel overuren, maar slechts zelden betaald

Om hun baan te behouden, moeten vrijwel alle werkende Oekraïners onbetaald extra uren maken. Onderzoek van het webportal rabota.ua geeft aan dat dit 96 procent van de werkenden betreft. Voor 56 procent gaat het om wekelijks of zelfs meerdere keren per week overwerken. Het gaat vooral om werknemers van kleine bedrijven; 64 procent maakt één keer per week of vaker onbetaald extra uren. Bij grotere bedrijven gaat het om maximaal 59 procent.

Het blijkt dat bedrijven zuinig zijn op hun vakmensen. Slechts 45 procent van de senior specialisten en managers hoeft wekelijks één of meerdere keren over te werken. De gewone arbeider en junior specialist moet wél aan de bak.

Werkgevers maken weinig haast om hun personeel te compenseren voor de extra gewerkte uren. De helft van de werknemers heeft geen geld, vrije tijd of een andere vorm van compensatie ontvangen voor overwerk. Slechts 13 procent krijgt dat steevast. Een derde van de werknemers (37 procent) krijgt af en toe een vorm van compensatie van de baas.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: