woensdag 31 augustus 2011

Wereldrecord waar Oekraïne niet trots op is

Oekraïne heeft een nieuw wereldrecord. Maar niet eentje om trots op te zijn. Het land maakt deel uit van de top vijf landen met (relatief) het grootste aantal alcoholisten. Rusland, Hongarije, Tsjechie en Moldavië gaan Oekraïne voor. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Oekraïne aangemerkt als het land met het grootste aantal alcoholisten onder kinderen.

13% van de kinderen met de leeftijd van 12 jaar drinkt meerdere keren per maand alcohol. Het is inmiddels een normaal verschijnsel geworden dat een groep tieners bier of andere alcoholische dranken op straat zit te drinken. Tieners zijn de eerste slachtoffers van alcoholreclame omdat ze denken dat drinken stoer is. Kinderen raken snel verslaafd. Drie liter bier hebben dezelfde invloed op tieners als 400 gram wodka op een volwassene. Sommige kunnen niet op tijd stoppen met drinken en regelmatig eindigt een feestje in een reanimatiecentrum van een ziekenhuis.

Het is verboden in Oekraïne om alcohol aan tieners te verkopen maar vaak kijkt niemand naar de leeftijd van degene die alcohol koopt. Op bijna elke school wordt voorlichting gegeven over de schadelijke gevolgen van alcohol en drugs maar het aantal tieners dat alcohol nuttigt blijft hoog.

Anatoliy Vievsky, directeur van het monitoring centrum van alcohol en drugs van het Ministerie van Volksgezondheid, zegt dat de overheid dit probleem zelf niet kan oplossen: "In 72% van de gevallen van alcoholgebruik onder tieners hebben zij toestemming van de ouders. Mensen hoeven niet bij de overheid of iemand anders gaan klagen omdat het alcoholgebruik begint in het gezin".

Bronnen: TV Inter via Mission Possible Nederland

Geen opmerkingen: