zaterdag 24 september 2011

Janoekovitsj wacht een zware dag in Moskou

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj moet een aantal 'mythes' opgeven als hij vandaag in Moskou een akkoord wil bereiken met zijn Russische collega Dmitri Medvedev over een lagere gasprijs. Tot deze conclusie komt Konstantin Simonov, directeur van het Nationaal Energie Veiligheids Fonds, in een artikel dat hij schreef voor het Russische persbureau RIA Novosti.

Allereerst de mythe van de te hoge gasprijs, die zelfs 200 Amerikaanse dollar hoger zou zijn dan wat Duitsland betaalt. Maar, aldus Simonov, in het eerste kwartaal van dit jaar betaalde Duitsland 405 dollar en Oekraïne 355 dollar (daar is dan wel 100 dollar voor het Zwarte Zeehavenakkoord vanaf).

Dan de 'mythe' dat Oekraïne zelf wel in z'n energiebehoefte kan voorzien met kolen, schaliegas en vloeibaar gas dat van elders wordt aangevoerd. Simonov noemt dat ''pure bluf''. Energieminister Joeri Bojko stelt Oekraïne jaarlijks een miljard kubieke meter schaliegas in het vooruitzicht, maar volgens Simonov heeft hij daar de technologie nog helemaal niet voor in huis.

Hij noemt het nationale energiebesparingsplan onrealistisch. "Dat lukt alleen als de Oekraïense industrie volledig tot stilstand komt en dus geen energie meer gebruikt. Maar dat is zelfs niet gebeurd tijdens het hoogtepunt van de economische crisis in 2009." Ook het volledig overschakelen op kolen kost tijd en geld. Kernenergie is ook al geen optie meer na de ramp in Japan.

Vloeibaar gas over zee aanvoeren kan, maar is enorm kostbaar. Een terminal voor 10 miljard kubieke meters vloeibaar gas kost 2,5 miljard dollar. "Kiev heeft daar het geld niet voor, en geld is nog niet eens het grootste probleem. Waar moet dat gas vandaan komen? De klanten staan er voor in de rij en dus moet een flinke prijs worden betaald.


Het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko en de halsstarrige houding van de Oekraïense regering ten opzichte van het Russische voorstel om Gazprom en Naftogaz te laten fuseren, zitten president Viktor Janoekovitsj ook in de weg bij z'n gesprek met Medvedev. Evenals de weigering om als volwaardig lid toe te treden tot de Russische douane-unie.

Kiev zit volgens Simonov niet te wachten op een derde gasconflict. Een compromis ligt dus voor de hand. "Waarom zou Rusland niet mogen participeren in het Oekraïense gasdoorvoernet? In Duitsland heeft Gazprom een belang in E.on, in de drie Baltische Staten in de bedrijven die de gasdoorvoer regelen. "En dat gaat prima. Beter nog: het is Oekraïne's enige kans om een gasdoorvoerland te blijven in de toekomst."

Bron: RIA Novosti

Geen opmerkingen: