maandag 10 oktober 2011

'Aandringen op EU-perspectieven kan bliksemafleider zijn'

De Oekraiense regering legt steeds meer de nadruk op een toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie, terwijl van de kant van de Europese Unie juist de boot wordt afgehouden. Volgens een door de Kyiv Post niet met naam genoemde Europese diplomaat kan deze houding gezien worden als een poging om straks het vastlopen van de gesprekken over een vrijhandelsverdrag met de EU en over afschaffing van de visumplicht aan de EU toe te schrijven.

Immers, mocht oud-premier Joelia Timosjenko veroordeeld worden tot een gevangenisstraf wegens ambtsmisbruik, dan hebben diverse regeringsleiders al aangekondigd dat het voor Oekraine lucratieve vrijhandelsverdrag op het spel staat. Door van Oekraiense zijde op een toekomstig EU-lidmaatschap aan te dringen en vervolgens bot te vangen, kan volgens de Europese diplomaat de aandacht worden afgeleid.

De Oekraiense regering heeft lange tijd aangedrongen op een verklaring van de EU dat een toekomstig lidmaatschap tot de mogelijkheden behoort. Toen dit aandringen tot irritaties bij EU-leden begon te leiden, werd er mee opgehouden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: