donderdag 27 oktober 2011

Aidsbestrijding dreigt 212,6 miljoen mis te lopen

Oekraine dreigt 212,6 miljoen euro van het Wereldfonds voor de bestrijding van HIV/Aids mis te lopen. Het aanbod van het fonds loopt op 15 december af en de Oekraiense regering lijkt nog geen haast te maken met het aannemen van het geld. En dat terwijl Oekraine zo'n 360.000 mensen telt die met HIV besmet zijn, een record aantal voor Europa. De steun van het Wereldfonds is bijna veertig maal zoveel als de regering uittrekt voor de hulp aan HIV/Aidspatiënten in de periode 2009-2013.

Volgens Natalja Bilosjitska van de Oekraiense organisatie voor de preventie en behandeling van HIV/Aids komt het allemaal nog in orde. "Er was alleen een probleem met het vinden van de juiste plek voor een nieuw nationaal Aidscentrum.''

Maar anderen zijn er minder zeker van dat het goed komt met het geld van het Wereldfonds. Twee particuliere organisaties hebben al wel geld ontvangen van het Wereldfonds. Zij waren in staat om te voldoen aan de (strenge) voorwaarden van het fonds, maar betwijfelen of een overheidsorganisatie dat ook voor elkaar krijgt. Een probleem blijkt onder meer het inzetten van buitenlands geld bij de Aidsbestrijding. De bureaucratie maakt dat moeilijk. Volgens ingewijden is zelfs al een wetsvoorstel overwogen om de bureaucratie buitenspel te zetten bij de financiering van de Aidsbestrijding door het Wereldfonds.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: