donderdag 20 oktober 2011

Een op drie wil doodstraf terug, steun euthanasie groeit

Een op de drie Oekrainers wil de doodstraf terug voor zware misdrijven. Dat blijkt uit een telefonische enquete van het Gorschenin Instituut voor Managementvraagstukken. Van alle ondervraagden bleek 38,4 procent voorstander van de doodstraf voor moord, terwijl 25,7 procent wil dat verkrachters van minderjarigen de doodstraf verdienen.

Een op de zes Oekrainers vindt de straf ook terecht voor producenten van drugs en drugshandelaren, terwijl 14,3 procent de doodstraf wil voor ambtenaren of overheidsbestuurders die zich bezondigen aan ernstige omkoping. 30,8 procent blijkt tegenstander van het weer invoeren van de doodstraf. In 2001 werd de doodstraf in Oekraine afgeschaft. In de jaren '90 werd in Europa de doodstraf het vaakst voltrokken in Oekraine, aldus Amnesty International. De Communistische Partij strijdt al jaren voor het weer invoeren van de doodstraf.

Een op de drie Oekrainers is tegenstander van het toestaan van euthanasie, net iets meer (37,1 tegen 36,8 procent) dan de voorstanders. De weerstand tegen euthanasie is minder geworden, want in 2007 was nog 57 procent tegen. Een op de zes vindt dat zelfmoord met de hulp van een medicus mogelijk moet zijn zonder opgaaf van reden, terwijk 8,2 procent vindt dat euthanasie is toegestaan bij iemand die langdurig in coma ligt. Een kleine groep van 2,5 procent vindt euthanasie gerechtvaardigd voor hoogbejaarden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: