dinsdag 11 oktober 2011

Europese Commissie zwaar teleurgesteld

De Europese Commissie is zwaar teleurgesteld door de veroordeling van de Oekraiense oud-premier Joelia Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf. 'De EU beraadt zich op haar houding tegenover Oekraine', staat in een dinsdag uitgegeven verklaring van Eurocommissaris Catherine Ashton, waarin nog maar weer 'ns het standpunt uiteen wordt gezet dat de EU de het proces tegen Timosjenko en andere leden van haar kabinet politiek gemotiveerd vindt.

Volgens Ashton gaat de kwestie-Timosjenko gevolgen hebben voor het vrijhandelsverdrag, waarvoor de onderhandelingen in een eindstadium zijn. De politieke dialoog wordt er door beinvloed, aldus de Eurocommissaris. Eerder waren er al harde geluiden vanuit Brussel gekomen dat het vrijhandelsverdrag in gevaar komt bij een veroordeling van Timosjenko of wanneer ze er op een andere manier van wordt weerhouden om aan de komende parlementsverkiezingen mee te doen.
Voorzitter Wilfried Martens van de Europese Volkspartij heeft inmiddels te kennen gegeven dat de onderhandelingen over het verdrag stopgezet moeten worden. Hij vertegenwoordigt de grootste fractie in het Europese Parlement.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: