zondag 23 oktober 2011

Ministerie ontkent demonstratief weigeren EU-visa

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat de landen van de Europese Unie meer visumaanvragen weigeren dan gebruikelijk, als reactie op de veroordeling van voormalig premier Joelia Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf. "Het ministerie is verrast door de berichten die parlementsleden van de Moederlandpartij naar buiten hebben gebracht over het weigeren van visa aan Oekraïners. Deze berichten zijn onjuist", aldus woordvoerder Oleksanr Dikusarov van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Dikusarov gaat het om ''politieke speculaties'' met als enig doel het zaaien van onrust. "Wij doen er juist alles aan om het verstrekken van visa voor de EU te vergemakkelijken."

Vrijdag meldde Oleg Bilous, de voorzitter van de commissie van Buitenlandse Zaken van het Oekraïense parlement, dat vertegenwoordigers van parlement en overheid een visum geweigerd zou zijn. Voormalig voorzitter Oleksandra Kuzchel van de overheidscommissie voor politiek en ondernemen kon later die dag zelfs melden dat momenteel 70 procent van alle visumaanvragen voor de EU wordt geweigerd, uit protest tegen de veroordeling van Timosjenko.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: