vrijdag 28 oktober 2011

Russische consul wil officiële erkenning van zijn moedertaal

De Russische consul in de Krim heeft flink tegen Oekraïense schenen getrapt met z'n opmerking dat hij vindt dat er meer gedaan moet worden om de Russische taal te promoten. Tegenover de krant Sevastopolskaja Gazeta gaf Vladimir Andrejev te kennen dat hij vindt dat het Russisch ondergewaardeerd wordt in het zuiden van Oekraïne. ''De Russische taal zou op gelijke voet moeten staan met het Oekraïens", aldus de consul. "Een meerderheid onder de bevolking wil dat, het is niet alleen hun goed recht maar ook in hun belang."

Volgens Andrejev heeft hij tot op heden geen steekhoudende agumenten gehoord waarom het Russisch niet de tweede taal van Oekraïne zou mogen zijn. "Het zou een oplossing zijn voor tal van problemen. Op de televisie hoor ik vooral Oekraïens. Ga ik naar een drogisterij, dan zijn de namen van alle producten in het Oekraïens. Ik ben hier nu achttien maanden en nog altijd begrijp ik zelfs de meest gebruikte uitdrukkingen niet", meent de consul die er aan toevoegt dat zijn gevorderde leeftijd het er niet gemakkelijker op maakt om de Oekraïense taal onder de knie te krijgen.

In een reactie op de woorden van Andrejev merkte parlementsvoorzitter Volodomir Litvin op dat de Russische diplomaat ''een gevaarlijk spel speelt'' en problemen ziet waar ze niet zijn. "Totdat de politiek zich er mee bemoeide, was er helemaal geen sprake van een taalkwestie", doelt hij op pogingen van met name de regerende Partij van de Regio's om het Russisch tot tweede officiële taal te verheffen. Tot op heden heeft dat streven geen succes gehad.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: