maandag 31 oktober 2011

'Verbod sekssites eerste stap op weg naar censuur'

Een wettelijk verbod op sexwebsites kan een eerste stap zijn op weg naar censuur op de Oekraïense media. Met deze waarschuwing komt de Nationale Raad voor Televisie en Radio naar aanleiding van een wetsvoorstel dat al door de eerste stemming van het parlement is gekomen. "Het gaat hier om wetgeving die in geen enkel Europees land voorkomt en die haaks staat op de democratische principes", aldus de Nationale Raad in een verklaring.

De Nationale Raad is tegen een wet die het mogelijk maakt om zonder tussenkomst van de rechter de toegang tot bepaalde websites af te snijden. Niet alleen de Nationale Raad voor Televisie en Radio is tegen, ook Reporters Without Borders heeft het parlement opgeroepen om het wetsvoorstel bij de tweede stemming af te wijzen. Deze internationale organisatie oordeelt dat het wetsvoorstel in strijd is met de Europese Conventie van de Rechten van de Mens en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die ook door Oekraïne is ondertekend.

Volgens de Oekraïense Internet Federatie is het voor internetproviders technisch onmogelijk om Oekraïners de toegang tot erotische websites te ontzeggen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: