woensdag 16 november 2011

Azarov meldt 'gasvoordeel' van 4,4 miljard euro

Oekraïne is volgens premier Mikola Azarov maandelijks 370 miljoen euro goedkoper uit met de nieuwe prijsafspraak voor het Russische gas. Dat komt neer op 4,4 miljard euro op jaarbasis, aldus de premier in een televisie-interview op het Eerste Nationale Kanaal. Hij verwacht dat de nieuwe prijs deze maand al in gaat.

Dinsdag meldden Oekraïense media al dat een akkoord binnen handbereik was. Er zouden nog slechts technische details besproken moeten worden. De nieuwe prijs zou tussen de 163 en 170 euro liggen, terwijl nu nog bijna 300 euro per 1.000 kubieke meter betaald moet worden.

Volgens de Russische regering is het te voorbaring om nu al van een akkoord te spreken. "De onderhandelingen lopen nog steeds. Pas als er handtekeningen gezet worden, geldt voor ons dat er een akkoord is", reageerde een woordvoerder van premier Vladimir Poetin woensdag tegenover journalisten. Ook het Russische energiebedrijf Gazprom vindt uitspraken als die van de Oekraïense premier Azarov voorbarig, maar bevestigde noch ontkende dat de partijen er inmiddels wel uit zijn.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: