donderdag 24 november 2011

'Belang van belofte lidmaatschap EU niet overdrijven'

Het spel wordt hoger gespeeld dan nodig is. Tot deze conclusie komt de Poolse Europarlementariër Pawel Kowal. "Volgens mij is er sprake van een misverstand als het gaat om de vooruitzichten op een eventueel lidmaatschap van de EU voor Oekraïne", meent Kowal. Oekraïne is al als partner van de Europese Unie erkend en als het vrijhandelsakkoord is bereikt, dan betekent dat voor Kowal dat Oekraïne ''eigenlijk al voor 95 procent deel uitmaakt van de Europese Unie''.

Het vrijhandelsakkoord heeft volgens Kowal meer mogelijkheden in zich dan Polen ooit binnen de Europese Unie heeft gehad. "In die zin mag het akkoord best worden gezien als belofte aan Oekraïne dat het ooit lid mag worden." De Poolse Europarlementariër vindt dat het belang van een uitgesproken of schriftelijk vastgelegde belofte in het vrijhandelsakkoord niet moet worden overdreven. "Zo'n belofte komt er niet", weet hij.

Voor de Oekraïense regering is het echter cruxiaal dat die belofte deel uitmaakt van het vrijhandelsakkoord, zoals president Viktor Janoekovitsj maandag nog maar weer eens benadrukte.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: