zondag 27 november 2011

Dode bij ontruiming tentenkamp hongerstakers in Donetsk

Bij hardhandig optreden door de politie is zondag in Donetsk een hongerstaker om het leven gekomen. De politie ontruimde het tentenkamp waar al al bijna twee weken veertig Tsjernobyl-veteranen in hongerstaking zijn om de korting op hun pensioen ongedaan te maken. Parlementslid Michailo Volinets van de Moederlandpartij maakte via het webportal Ukrajinska Pravda bekend dat de voormalige mijnwerker Gennadi Konoplianov is gedood bij de politieactie.

Konoplianov was geen Tsjernobyl-veteraan, maar hij nam wel deel aan het protest als lid van de Moederlandpartij. Hij was al een week in hongerstaking.

Volgens Volinets bestormde de politie samen met "bandieten in burger" het tentenkamp nabij het kantoor van het Pensioenfonds in Donetsk. "Toen ze de tenten in elkaar sloegen, belandden er mensen onder de rommel. Konoplianov overkwam dat ook. Toen hij zondagavond omstreeks 19.00 uur met een ambulance werd afgevoerd, vertoonde hij volgens het parlementslid geen teken van leven.

Naderhand maakte het persbureau Interfax-Oekraïne bekend dat Konoplianov om het leven was gekomen. Dertig politieagenten zouden het tentenkamp vernield hebben, zonder opgaaf van reden en zonder hun legitimatie te tonen. Vervolgens brak er volgens ooggetuigen een handgemeen uit. De lokale politie verscheen later ten tonele en gaf daar te kennen dat niet zij, maar mensen van het ministerie van Noodsituaties hadden ingegrepen. Het ministerie gaf zondag in een verklaring te kennen dat Konoplianov enkele dagen eerder al hartklachten had.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: