woensdag 23 november 2011

Janoekovitsj gaat EU-leiders uit de weg op 19 december

De Oekraiense president Viktor Janoekovitsj reist op maandag 19 december naar Moskou om daar een bijeenkomst van de Euraziatische Unie bij te wonen. Dat meldt een bron bij de Euraziatische Unie. Het is de dag waarop de EU-leiders naar Kiev zouden komen voor de ondertekening van het vrijhandelsverdrag tussen Oekraine en de Europese Unie. Inmiddels is duidelijk dat de EU-leiders verstek laten gaan als voormalig premier Joelia Timosjenko dan nog steeds gevangen zit.

Janoekovitsj gaf eerder deze week te kennen dat hij er op staat dat de Europese Unie tegelijk met het vrijhandelsakkoord moet toezeggen dat Oekraine op termijn lid kan worden van de EU. De EU op haar beurt weigert die toezegging tot nu toe te doen. Deze patstelling heeft Janoekovitsj kennelijk doen besluiten dan maar naar Moskou te gaan op de 19e december. Oekraine is overigens geen lid van de Euraziatische Unie, maar heeft de status van waarnemer.

De Oekraiense president zou nog overwegen of hij zijn verblijf in Moskou met een dag verlengt. Op 20 december is er namelijk een informele bijeenkomst van de leiders van de voormalige Sovjet-landen, nu verenigd in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdagmiddag van niets te weten. Het ministerie is druk met de voorbereidingen van de EU-conferentie in Kiev en gaat er nog atijd van uit dat president Janoekovitsj daar aanwezig is.

Bron: Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: