zaterdag 26 november 2011

Janoekovitsj: 'Holodomor tragedie van ongekende omvang'

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj noemde zaterdag bij de herdenking van de hongersnood in 1932 en1933 van ''een tragedie van ongeëvenaarde omvang die Oekraïne ontzettend veel leed heeft berokkend". De hongersnood die ruim een jaar duurde, zou opzettelijk zijn veroorzaakt door het Sovjet-regime, om Oekraïne te treffen. De schattingen van het aantal slachtoffers van de holodomor lopen uiteen, van 6 tot 12 miljoen.

Janoekovitsj haalde zaterdag in een verklaring op zijn persoonlijke website de wandaden van het Sovjet-regime aan: "Die verschrikkelijke jaren onder het totalitaire regime verwoestte het land: honderdduizenden boeren, arbeiders en intellectuelen werden naar de werkkampen gestuurd, vrijwel alle Oekraïense families werden er door getroffen."

Hij wees op de waarde van herdenken. "De gedachte aan ons tragisch verleden spoort ons aan om op een andere weg voort te gaan, onze maatschappij te baseren op democratische waarden. Daarmee leggen we een goede basis voor de toekomst, voor toekomstige generaties.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: