woensdag 16 november 2011

Janoekovitsj somber over aansluiting bij EU

President Viktor Janoekovitsj heeft toegegeven dat de kwestie-Timosjenko zijn land het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie kan kosten. Hij deed dat in het Poolse Wroclaw, na een ontmoeting met de presidenten van Polen en Duitsland. Janoekovitsj legde daarbij aan Bronislaw Komorowki en Christian Wulff uit hoe zijn regering om gaat met de gevangenisstraf van zeven jaar die voormalig premier Joelia Timosjenko vorige maand kreeg opgelegd wegens machtsmisbruik.

"Het is aan de rechter om hierover te beslissen", herhaalde Janoekovitsj nog maar weer eens. Timosjenko staat nog minstens één nieuwe rechtszaak te wachten. Er loopt een onderzoek naar belastingontduiking tegen haar en de staatsveiligheidsdienst SBU wil dat het Openbaar Ministerie Timosjenko vervolgt voor haar poging om een schuld van haar privébedrijf van 309,2 miljoen euro bij de Russsiche overheid af te wentelen op de Oekraïense staatskas.

Janoekovitsj was somber gestemd na z'n ontmoeting met de Poolse en Duitse collega's. "Het is onplezierig om te moeten constateren dat een link wordt gelegd tussen onze aspiraties om deel uit te gaan maken van de Europese Unie en de rechtszaken tegen Timosjenko. De tijd zal leren hoe dit afloopt, maar voor mij staat vast dat het antwoord uit de rechtszaal komt." Uit diverse EU-lidstaten komt de waarschuwing dat het vrijhandelsakkoord niet getekend gaat worden zo lang Timosjenko in de gevangenis zit.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: