vrijdag 11 november 2011

Onduidelijkheden rond het juiste inflatiepercentage

Het inflatiepercentage kan eind dit jaar aanzienlijk lager liggen dan werd verwacht. Minder dan 6 procent, meent voorzitter Valeri Litvitski van de raad van commissarissen van de Nationale Bank. In de landsbegroting 2011 is uitgegaan van 8,9 procent en halverwege het jaar vielen pessimistische geluiden te horen dat de inflatie tot 12 en zelfs 13 procent kon oplopen.

Sindsdien is het beeld veranderd, want in de afgelopen vier maanden was telkens sprake van een lichte daling (1,3 procent in juli, 0,4 procent in augustus en 0,1 procent in september) of stabilisatie (in oktober). Met name oktober was een unicum sinds de invoering van de grivna twintig jaar geleden.

Tegelijkertijd meldt de Nationale Bank zelf dat de consumentenprijzen in oktober met 0,6 procent zijn gestegen, dat de inflatie over de afgelopen tien maanden op 7,8 procent staat en dat het streefcijfer zoals met het IMF overeen is gekomen (7,9 procent over heel 2011), binnen handbereik is. De NBU hanteert nog een ander inflatiecijfer: alles wat buiten de consumentengoederen valt. Dat staat nu op 2,8 procent.

Dan is er nog het Instituut voor Maatschappelijke Verandering. Deze organisatie constateert dat de consumentenprijzen in de afgelopen tien maanden veel harder zijn gestegen dan uit officiële cijfers blijkt. Minstens 16 procent, en meer waarschijnlijk, 20 procent. Directeur Oleg Soskin beschuldigt het statistisch bureau van de overheid van manipulatie.

"Dit bureau werkt nog altijd volgens de Sovjet-methode. Ze gebruiken geen mandje met boodschappen zoals een doorsnee die doet, en bovendien laten ze de seizoensinvloeden zwaar meewegen in hun prijzencalculatie. Ze kunnen het inflatiepercentage beïnvloeden door tussentijds van producten te veranderen of die in andere hoeveelheden gaan afrekenen", aldus Soskin.

Bronnen: Oekraïne Business Online, Ukrinform

Geen opmerkingen: