vrijdag 18 november 2011

Oppositie krijgt flinke stem in nieuwe Kieswet

Het Oekraïense parlement heeft gekozen voor een nieuw, gemengd kiessysteem waarbij de 225 kandidaten met de meeste stemmen een parlementszetel krijgen, ongeacht hun partij. De andere 225 parlementsleden komen van de partijlijsten. Het vormen van een 'blok' is in het nieuwe systeem niet meer toegestaan. Er komt een kiesdrempel van 5 procent. Er zijn diverse maatregelen getroffen, onder meer door genummerde stembiljetten, om verkiezingsfraude tegen te gaan. De nieuwe Kieswet kreeg donderdag de steun van 336 parlementsleden, waaronder 62 van de Moederlandpartij.

Over de nieuwe Kieswet is al veel te doen geweest. De regerende Partij van de Regio's kreeg het verwijt de oppositie monddood te willen maken. Door zeventien amendementen van de kant van de oppositie werd echter ook de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko over de streep gehaald. "We hebben gekozen voor de minste van twee kwaden", legde parlementslid Sergei Misjenko vrijdagmorgen uit. Was de nu aangenomen wet afgestemd, dan was het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Partij van de Regio's in stemming gebracht.

Partijleider Arseni Jatsenjuk van de Beweging voor Verandering reageerde enthousiast op het aannemen van de Kieswet. "Een overwinning voor de oppositie", juichte hij. "Deze gang van zaken toont aan dat de regeringscoalitie gevoelig is voor argumenten van de kant van de oppositie." Bovendien, constateerde Jatsenjuk, maakt de nieuwe Kieswet het volgend jaar oktober mogelijk dat de oppositie de verkiezingen wint.

Bronnen: Western Information Center, Kyiv Post

Geen opmerkingen: