zondag 27 november 2011

Premier ontkent het bijdrukken van miljarden aan grivnabiljetten

Er klopt niets van het verhaal dat de Oekraïense regering op grote schaal geld heeft laten bijdrukken. Dat zegt premier Mikola Azarov in een interview met de Kyiv Post, waarin hij reageert op een uitlating van partijleider Arseni Jatsenjoek van de Beweging voor Verandering.

Jatsenjoek zegt te weten dat in een maand tijd voor liefst zeven miljard grivna aan bankbiljetten heeft laten drukken. Hij weet in ieder geval hoe het werkt, want Jatsenjoek was in de jaren 2003 tot 2005 de tweede man bij de Nationale Bank van Oekraïne, de NBU.

Maar volgens premier Azarov is het verhaal verzonnen. "Ik weet niet waar hij die informatie vandaan heeft." Azarov voegde er aan toe dat Jatsenjoek kan zeggen wat-ie wil, maar dat hij tegelijkertijd als parlementslid wel z'n verantwoordelijkhid moet kennen én op z'n reputatie moet letten.

Eerder had minister Sergei Tigipko van Sociale Zaken ook al ontkend dat de regering de geldpers aan had gezet en inmiddels flinke stapels grivnabiljetten op voorraad heeft. Die ontkenning wist de verhalen in het land over het stiekem bijdrukken van geld evenwel niet te stoppen. Ook directeur Oleg Soskin van het Instituut voor Maatschappelijke Verandering ging er in mee. Hij sprak van 4,5 miljard aan grivnabiljetten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: