woensdag 30 november 2011

Rechter verbiedt demonstraties veteranen in Kiev

Een rechtbank in Kiev heeft op verzoek van de lokale overheid verdere demonstraties van de Tsjernobil-veteranen in de hoofdstad verboden, maar ze zijn niet van zins om zich daardoor te laten weerhouden. Integendeel, want woordvoerder Vjacheslav Baranik van het Openbaar Fonds van Tsjernobil-veteranen kondigde woensdagmorgen op tv-zender Kanal 5 aan dat de demonstraties alleen maar groter zullen worden.

"We gaan in alle delen van het land onze mensen mobiliseren. Dat zijn de mensen die in oorlogtijd zijn geboren, oorlogsinvaliden en andere gehandicapten. Als belangenorganisaties gaan we samen onze eisen stellen aan de regering", aldus Baranik.

Een demonstratie van veteranen liep dinsdagmiddag uit de hand, toen een aantal betogers het parlementsgebouw binnen wilde gaan. Er werden klappen uitgedeeld, een aantal demonstranten raakte gewond. De gemoederen waren al verhit omdat het kabinetsbesluit om de veteranenpensioenen met 70 procent te verlagen officieel nog altijd van tafel is, ondanks toezeggingen van onder meer premier Mikola Azarov.

Na de dood van een hongerstaker en een hardhandige ontruiming van het tentenkamp van veteranen zondagavond in Donetsk is de woede alleen maar toegenomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: