maandag 28 november 2011

Timosjenko moet 'Europees' gehuisvest worden

President Viktor Janoekovitsj heeft opdracht gegeven om voormalig premier Joelia Timosjenko beter te behandelen in het detentiecentrum Lukjanivska waar ze al sinds begin augustus verblijft. "Ik heb de kritiek van de advocaten van Timosjenko gehoord over de manier waarop ze wordt behandeld en ik heb de mensen die daar over gaan opgedragen dat ze moeten zorgen voor omstandigheden zoals die in Europese gevangenissen gelden. Daarbij gaat het niet alleen om de leefomstandigheden in het detentiecentrum, maar ook om de medische zorg voor haar", aldus Janoekovitsj maandagmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Poolse president Bronislaw Komorowski.

Komorowski drong er bij Janoekovitsj nog maar weer eens op aan dat die zorgt dat Timosjenko snel op vrije voeten komt. "Dat is belangrijk voor Oekraïne, maar ook voor de Europese Unie", aldus de Poolse president.

De omstandigheden waaronder Timosjenko vorige week voor medisch onderzoek naar een ziekenhuis in Kiev werd gebracht, waren nog ronduit slecht. Medisch personeel van het ziekenhuis informeerde daar Radio Svoboda over. De oud-premier werd volgens de anonieme zegslieden al om vijf uur 's ochtends gewekt en arriveerde om zes uur in het ziekenhuis. Ze werd daar in een afgesloten wagen aan de achteringang afgeleverd.

Volgens de personeelsleden zag ze er slecht uit, nauwelijks herkenbaar. "We hebben er later om staan huilen." Timosjenko kon niet op haar benen staan, maar werd niet op een brancard gelegd. Twee bewakers grepen haar vast en trokken haar mee, de gang in. Ze werd nog slechter behandeld dan een drugsverslaafde of een zwerver, want die leggen we altijd op een brancard."
Van de directie kreeg het personeel te horen dat ze zich stil moesten houden over wat ze hadden gezien, op straffe van ontslag..

Bronnen: Interfax-Ukrain, Ukrinform, Western Information Center

Geen opmerkingen: