woensdag 23 november 2011

Timosjenko naar ziekenhuis, en alweer terug in de cel

Voormalig premier Joelia Timosjenko heeft woensdagmorgen een onderzoek naar de oorzaak van haar rugklachten ondergaan in een ziekenhuis in Kiev. Ze is inmiddels terug in het detentiecentrum waar ze al sinds begin augustus verblijft. Volgens de directie van het detentiecentrum is geen sprake van een levensbedreigende situatie. Timosjenko komt al weken haar bed niet uit vanwege de weer opspelende rugklachten die het gevolg zijn van een ongeluk in 2009. President Viktor Janoekovitsj greep dinsdag in en zorgde er voor dat Timosjenko naar een ziekenhuis kon.

Ziek of niet, Timosjenko wordt woensdagmiddag gewoon weer verhoord in het strafonderzoek naar de gang van zaken bij het energiebedrijf UESU, dat schulden bij de Russische regering zou afwentelen op de Oekraiense schatkist. Timosjenko was mede-eigenaar.
Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko reageerde woensdagmorgen woedend op het nieuwe verhoor dat hij ''een marteling en een vernedering'' noemde. Dinsdag kreeg Vlasenko nog van de directie van het detentiecentrum te horen dat van een verhoor geen sprake zou zijn. "De ondervragers zullen wel zeggen dat hier geen sprake is van mishandeling, maar dan bedoelen ze hooguit dat ze geen naalden onder haar nagels steken'', was de furieuze reactie van de advocaat.
Over het verrassend snelle medische onderzoek zei Vlasenko dat deze gang hem doet denken aan de situatie onder het Sovjet-regime in 1937. ''Toen gebeurde het dat een zieke gevangene midden in de nacht werd opgehaald, zonder familie of advocaat daarvan op de hoogte te stellen.''
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: