vrijdag 11 november 2011

Verkoop dieselolie stijgt ten koste van benzine

Veel Oekraiense automobilisten stappen over van benzine op diesel of autogas. Volgens commercieel vice-directeur Olena Aleksejeva van TNK-BP is de omzet van diesel in de eerste helft van dit jaar gestegen met 5,5 procent, terwijl de verkoop van benzine met 1,5 procent omlaag ging.

Het ministerie van Energie en Kolenindustrie bevestigt deze trend, die aan de ene kant wordt veroorzaakt door de sterk gestegen benzineprijs en anderzijds door het weer aantrekken van de economie, waardoor er meer vrachtwagens onderweg zijn en er dus meer dieselolie wordt verkocht. Ook kiezen veel automobilisten voor het goedkope autogas. De autohandel meldt een toenamende vraag naar wagens met een dieselmotor.

Oekraine en de Europese Unie gaan hierin gelijk op. In de EU werd 1,3 procent minder benzine verkocht en 4,5 procent meer diesel. In de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) ligt het andersom: de verkoop van benzine steeg met 4,3 procent en de vraag naar dieselolie daalde met 6,8 procent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: