dinsdag 22 november 2011

Voetbaldiplomatie als 'laatste kans' voor Oekraïne

Voetbaldiplomatie. Zo kan de ontmoeting worden omschreven die Rinat Achmetov, de rijkste man van Oekraïne, woensdag heeft met de ministers van Buitenlandse Zaken van Polen en Zweden. Achmetov financierde de verkiezingscampagne van president Viktor Janoekovitsj en is daardoor één van de meest invloedrijken in het land.

De ontmoeting werd maandag bekend gemaakt vanuit regeringskringen in Stockholm. De Zweedse minister Carl Bildt en zijn Poolse collega Radoslaw Sikorski komen naar Donetsk waar Shakhtar in de Champions League tegen het Portugese Porto speelt. Achmetov is eigenaar van Shakhtar.

Het drietal praat voor of na deze wedstrijd over belangrijke kwesties als de vrijlating van voormalig premier Joelia Timosjenko en het weer vlot trekken van de relatie tussen de Europese Unie en Oekraïne. Twee kwesties die nauw met elkaar verbonden zijn. Volgens de Zweedse regeringsbron is het vooral de bedoeling om over en weer te peilen hoe de stemming in Oekraïne momenteel is. Minister Bildt schreef maandag in zijn weblog dat het de bedoeling is om 'de politieke temperatuur op te meten'. Van Poolse zijde wordt geen commentaar gegeven op de bekendmaking van de ontmoeting. Polen leidt momenteel de Europese Unie.

De online krant Ukrainska Pravda constateert dat de beide ministers een poging doen om via de kring om president Janoekovitsj te proberen hem op andere gedachten te brengen. Dit zou wel eens de laatste kans kunnen zijn voor de Oekraïense president om de vergadering met EU-leiders volgende maand in Kiev te redden door zijn rivaal Timosjenko uit de cel te halen.

De kans is namelijk groot dat de EU-leiders weigeren naar de Oekraïense hoofdstad te reizen als Timosjenko nog vast zit. Het is de bedoeling dat op 19 december het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne wordt bekrachtigd.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrainska Pravda

Geen opmerkingen: