vrijdag 30 december 2011

Azarov: 'We kunnen ook nog hogere gasprijs aan'

Premier Mikola Azarov is er van overtuigd dat de Oekraïense economie ook een nog hogere gasprijs aan kan. "Het is moeilijk, zeker. Maar we hebben het in 2011 aan gekund, en we redden het ook in 2012", aldus Azarov in een interview dat donderdag door de Eerste Nationale werd uitgezonden. Volgens de premier hebben president Viktor Janoekovitsj en hijzelf de Russische regering laten weten dat die er niet op moet rekenen dat zij Oekraïne op de knieën krijgt met een gasprijs die nog boven de prijs ligt die de EU-landen betalen.

Azarov: "We hebben de Russen duidelijk gemaakt dat we geen vriendenprijs hoeven, maar dat we ook niet meer willen betalen dan bijvoorbeeld Duitsland. Tussen de 200 en 250 dollar per duizend kubieke meter, dat is een goede prijs. Nu betalen we nog het meest van allemaal, zelfs na aftrek van de korting die we eerder kregen voor de contractverlenging van onze Zwarte Zeehaven."

De premier vindt dat Oekraïne vast moet houden aan het strategische partnerschap met Rusland. "Die is wat ons betreft niet afhankelijk van gas alleen. Maar het hangt ook van Rusland af hoe onze toekomstige verhouding er uit ziet."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: