zondag 18 december 2011

Conflict Tsjernobil-veteranen 'nagenoeg opgelost'

Het conflict van de Tsjernobyl-veteranen en de Oekraïense regering is nagenoeg opgelost, aldus voorzitter Joeri Andrejev van de landelijke organisatie van de mensen die werden ingezet om de gevolgen van de kernwapen in Tsjernobil te bestrijden. De overheid wilde hun pensioenen fors verlagen. Dat lokte grote demonstraties uit, waarbij zelfs enkele keren een poging werd gedaan om het parlementsgebouw te bestormen. In Donetsk en later ook de hoofdstad Kiev gingen veteranen in hongerstaking.

De verlaging van de pensioenen wordt ongedaan gemaakt, maar de veteranen zijn bereid niet meer het onderste uit de kan te vragen. Via de rechter hadden ze namelijk zelfs een verhoging van hun oude pensioen weten af te dwingen, maar daar zien ze van af. "Deze mensen hebben recht op een fatsoenlijk pensioen, gezien het werk dat ze hebben moeten doen en de gevolgen die zedaarvan nu nog altijd moeten ondervinden. Maar we vinden ook dat dit recht niet ten koste met gaan van de andere Oekraïners", aldus Andrejev.

Premier Mikola Azarov heeft in de afgelopen maanden bij herhaling betoogd dat de pensioenen van de veteranen in combinatie met hun extra medische voorzieningen een zware last zijn voor de overheid. Doorbetaling van hun pensioenen, laat staan het verhogen er van, zou ten koste gaan van de pensioenen van andere Oekraïners. Maar na alle onlusten zat er voor de regering niets aids o dan toe te geven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: