maandag 19 december 2011

EU is 'vastbesloten' om zaken te doen in Kiev

De Europese Unie is vastbesloten om de samenwerking met Oekraine verder vorm te geven. Dat zei voorzitter José Manuel Barroso voorafgaand aan de conferentie van de EU met de Oekraïense regering die maandag in Kiev wordt gehouden. Die samenwerking heeft echter wel een kritisch punt bereikt, aldus Barroso.

Dat geldt voor beide partijen. De EU wil nauwer samenwerken, maar dan wel met een democratisch Oekraine dat de mensenrechten respecteert en in ieder geval geen politici van de oppositie achter slot en grendel houdt. De Oekraïense regering spreekt bij herhaling uit dat zij streeft naar aansluiting bij de Europese Unie, maar tegelijkertijd is de blik oostwaarts gericht.

Rusland wil dolgraag Oekraine bij haar douane-unie waarvan ook Wit-Rusland en Kazachstan deel uitmaken. Met een lagere gasprijs hoopt Rusland het buurland over de streep te trekken. Lukt het Rusland greep te krijgen op de gasdoorvoer richting Europa in Oekraine, dan is dat voor de Europese Unie een bedreigende ontwikkeling.

Vandaar dat niet alleen Barroso, maar ook voorzitter Herman van Rompuy betogen dat er in Kiev een belangrijke stap wordt gezet richting een nieuw verdrag en het vrijhandelsakkoord waar al jaren naartoe is gewerkt. Beiden moeten laveren: nadat met onder meer president Vktor Janoekovitsj is gesproken, ontmoeten Barroso en Van Rompuy leden van de Oekraïense oppositie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: