zaterdag 17 december 2011

Deskundigenpeiling: 2011 was geen goed jaar voor Oekraine

Voor Oekraïne was 2011 geen goed jaar. Tot deze conclusie komt bijna 70 procent van de deelnemers aan de jaarlijkse opiniepeiling van het Razoemkov Centrum onder parlementsleden, regionale bestuurders, topfunctionarissen uit het hoger onderwijs en een aantal toonaangevende journalisten. Volgens 69,4 procent van hen hadden ontwikkelingen elders in Europa en de wereld een ongunstige invloed op de situatie in Oekraine.

Dat gold vooral de Eurocrisis (48 procent), maar ook de ingebruikname van de Russisch-Duitse gaspijplijn Nord Stram (38,2 procent) en de Arabische 'lente'. Andere negatieve ontwikkelingen waren volgens de deskundigen de nominatie van Vladimir Poetin voor het presidentschap van Rusland en de reacties vanuit de EU op de veroordeling van oud-premier Joelia Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf. De kwestie-Timosjenko heeft voor 87,3 procent verkeerd uitgepakt voor Oekraine.

Positief waren de vorderingen die volgens 57,8 procent van de ondervraagden zijn gemaakt bij het bereiken van een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Anderen noemden de onderhandelingen over toetreding tot de Russische douane-unie, de nauwere samenwerking met China en de gesprekken over een lagere gasprijs.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: