maandag 26 december 2011

Diesel en benzine dit jaar ruim 30 procent duurder

De prijs van dieselolie is dit jaar met liefst 35,5 procent oftewel 24 eurocent gestegen en die van de meestverkochte benzine A-95 met 31,3 procent (23 cent). De prijsstijging komt voor een belangrijk deel door de duurdere olie, voor een belangrijk deel veroorzaakt door de burgeroorlog in Libië. Ook een belastingverhoging werkte door in de prijzen die de Oekraïense tankstations in rekening brachten.

April was een moeilijke maand, in die zin dat de prijs van A-95 op 11 grivna (1,05 euro) uit dreigde te komen. Het ministerie van Energie besloot de benzineaccijns tijdelijk weer te verlagen, waardoor A-95 op maximaal 10,50 grivna (1 euro) bleef steken.

De hoge benzineprijzen leidden er wel toe dat veel automobilisten overstapten op de goedkopere benzinesoorten of simpelweg minder gingen rijden. In november zetten de tankstations liefst 8,2 procent minder benzine om dan in de maand oktober. De kwaliteit van de benzine is vaak belabberd: zeker de helft van alle verkochte benzine is van slechte kwaliteit.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: