zaterdag 31 december 2011

Driekwart Oekraïners viert jaarwisseling thuis

Verreweg de meeste Oekraïners vieren het oosters-orthodoxe kerstfeest volgens de Juliaanse kalender, dit jaar op zaterdag 7 en zondag 8 januari. Dat geldt voor 92,5 procent, terwijl 10,3 procent 'onze' kerstdagen aanhoudt volgens de Gregoriaanse kalender. Voor 49 procent van de Oekraïners zijn het allemaal feestdagen, al gaat de voorkeur in het westen vaker dan elders in ht land uit naar de orthodoxe data. Ook jongeren hebben vaker die voorkeur dan ouderen. De orthodoxe jaarwisseling is pas op vrijdag 13 januari.

Uit een opiniepeiling van het Razoemkov Centrum viert 76 procent van de Oekraïners de jaarwisseling thuis. Dat doet 64,6 procent omdat die het ziet als een familiegebeuren, terwijl 11,4 procent er het geld niet voor heeft om het buitenshuis te vieren. 15,7 procent viert het bij iemand anders thuis en 2,1 procent heeft een party met familie of vrienden in een restaurant of bar.

De meeste ondervraagden (73,4 procent) viert de jaarwisseling om middernacht volgens de Oekraïense tijdrekening, terwijl 0,9 procent het tijdstip aanhoudt waarop in Rusland het nieuwe jaar binnen wordt gestapt. Dat is twee uur eerder. Liefst 22,9 procent van de Oekraïners blijkt zaterdagavond tweemaal het glas te heffen: als het in Moskou 2012 wordt en later, als dat in Kiev het geval is.

Bijna driekwart van de Oekraïners (71,5 procent) is van zins om de nieuwjaarstoespraak van president Viktor Janoekovitsj te beluisteren, terwijl 38,1 procent afstemt op de toespraak van de Russische president Dimitri Medvedev. In het westen van het land is de belangstelling voor Medvedev's speech het laagst met 11 procent, tegen 58 procent in het zuiden en 53,9 procent in het oosten.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: