maandag 12 december 2011

EBRD: 'Minder interesse buitenlandse investeerders'

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) verwacht voor volgend jaar een daling van de buitenlandse investeringen in Oekraïne. Deze investeerders hebben vanwege de economische crisis minder interesse. Aan de EBRD ligt het niet, constateert André Kuusvek, de regiodirecteur voor Oekraïne. "We hebben bewezen dat we jaarlijks een miljard euro in Oekraïne kunnen investeren. We hebben de projecten, maar het ontbreekt ons aan investeerders."

Tegenover de verminderde aandacht vanuit het buitenland staat een toenemende interesse van Oekraïense investeerders, aldus Kuusvek. "We hebben dit jaar een stijging van 50 procent kunnen constateren in de samenwerking met private partijen." De samenwerking met staatsbedrijven verloopt moeizaam. In 2010 werden samen met Ukravtodor en Ukrenergo projecten opgezet, dit jaar alleen met Ukrhydroenergo. Dat betrof dan wel een project van 200 miljoen euro.

Voor komend jaar verwacht Kuusvek één of twee projecten op te zetten in de energiesector. "En er staat een infrastructureel project op stapel, evenals enkele projecten in de transportsector. Daar werken we nu aan." De EBRD wil ook wel samenwerken met staatsbedrijven in de gassector. Privatisering is dan wel een voorwaarde, zegt Kuusvek.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: