vrijdag 16 december 2011

EU-leiders naar Kiev, maar niet om akkoord te sluiten

De Europese delegatie die maandag met de Oekraïense regering komt overleggen, staat onder leiding van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Herman van Rompuy van de Europese Raad. Ook de Eurocommissaris voor de contacten met de landen die aan de EU grenzen, praat mee over onder meer het vrijhandelsakkoord van de Europese Unie en Oekraine. Stefan Fule is al in Oekraine, waar hij eerder deze week oud-premier Joelia Timosjenko in haar gevangenissen bezocht.

De Poolse staatssecretaris voor Europese Zaken Mikolaj Dowgielewicz verwacht dat het vrijhandelsakkoord maandag niet getekend wordt door beide partijen. Hij zei dat vrijdag op een persconferentie in Brussel over de resultaten van het bijna voorbije Poolse voorzitterschap van de Europese Unie. "Hopelijk lukt ons dat eind december nog", aldus Dowgielewicz.

Hoewel het vrijhandelsakkoord gereed is voor de ondertekening, is er binnen de Europese Unie zowel twijfel als verzet tegen ondertekening van het akkoord vanwege de recente veroordeling van voormalig premier Joelia Timosjenko tot zeven jaar gevangenisstraf. Timosjenko's dochter Jevgenia riep de EU donderdag in naam van haar moeder op om het akkoord toch te tekenen. "Mijn moeder wil niet dat het Oekraïense volk omwille van haar deze historische kans mis loopt", aldus Jevgenia Timosjenko ko.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: