dinsdag 13 december 2011

Gazprom gunt Oekraïne geen kerstcadeau

Een akkoord over een lagere gasprijs zit er dit jaar niet meer in. "We geven Oekraïne geen kerstcadeau", zei Alexei Miller maandagmiddag op de jaarlijkse bijeenkomsten van de hoofdredacteuren en directeuren van de Russische media in Moskou. Miller is de hoogste baas van het energiebedrijf Gazprom.

Maandagavond werd deze verwachting bevestigd in een persbericht na afloop van onderhandelingen met een Oekraïense delegatie onder leiding van minister Joeri Boiko van Energie en Kolenindustrie. "We hebben het gehad over onze huidige en onze toekomstige samenwerking", liet de Gazprom-directie weten.

Intussen speculeren Oekraïense media over wat er achter de schermen wérkelijk gebeurt. Naar verluidt verschillen president Viktor Janoekovitsj en premier Mikola Azarov van mening hoe een lagere gasprijs van Gazprom verkregen kan worden. Janoekovitsj wil het Oekraïense gasdoorvoernet in handen spelen van Gazprom, Azarov voelt daar niets voor. Na een fikse ruzie gaf de premier opdracht de landsbegroting voor 2012 aan te passen aan een gasprijs van tenminste 300 euro.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: