zondag 11 december 2011

Jatsenjuk: 'Binnen vijf jaar bezit Rusland onze energiebedrijven'

Oppositiepartij Front voor Verandering beschuldigt de regering er van dat die met een afspraak de Oekraïense energiesector binnen vijf jaar heeft uitgeleverd aan Rusland. Kernpunt is volgens partijleider Arseni Jatsenjuk het wetsvoorstel om het verbod op privatisering van het gasdoorvoersysteem. Dit wetsvoorstel ligt al bij het parlement.

Jatsenjuk veronderstelt dat de geheime afspraak inhoudt dat Rusland zorgt voor een tijdelijke verlaging van de gasprijs voor Oekraïne, waardoor president Viktor Janoekovitsj in het zadel kan blijven. In ruil daarvoor moet Oekraïne echter het gasdoorvoersysteem afstaan, zoals onlangs ook al met het Wit-Russische gasdoorvoersysteem gebeurde.

In dit, door Jatsenjuk geschetste scenario moet Oekraïne zich terugtrekken uit de Europese Energie Gemeenschap. Dat zou meteen het einde betekenen van Oekraïne's aspiraties om ooit deel uit te maken van de Europese Unie. Jatsenjuk is daar tegen. Hij wil liever naar de rechter stappen, zoals eerder een aantal Europese energiebedrijven het Russische Gazprom tot prijsverlagingen wisten te dwingen, zonder dat daarvoor politieke of economische concessies nodig waren. Hij wil ook dat de regering zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten bij de onderhandelingen betrekt, als respectievelijk de grootste afnemer van Russisch gas en het land dat mede borg staat voor de Oekraïense energievoorziening.

Zaterdag werd bekend dat premier Mikola Azarov na een daverende ruzie met president Janoekovitsj over het nog geheime gasakkoord opdracht heeft gegeven om de landsbegroting voor 2012 aan te passen en daarin rekening te houden met een gasprijs van minstens 300 euro. Azarov zou weigeren om het Oekraïense gasdoorvoersysteem aan Rusland over te leveren.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: