dinsdag 27 december 2011

Jatsenjuk wil veto Janoekovitsj op landsbegroting

Partijleider Arseni Jatsenjoek wil dat president Viktor Janoekovitsj zijn veto uitspreekt over de landsbegroting voor volgend jaar. "Dit is een a-sociale begroting die geen oplossing biedt voor de economische problemen waarmee ons land kampt, maar slechts bedoeld is om een handjevol mensen zich nog verder te laten verrijken", aldus Jatsenjoek.

Ondanks eerdere beloften heeft het kabinet de bevoegdheid naar zich toegetrokken om zonder enige parlementaire bemoeienis zelf de hoogte van sociale uitkeringen en pensioenen vast te kunnen stellen, afhankelijk van wat er op dat moment in de nationale schatkist zit of in de pensioenkas. Volgens Jatsenjoek biedt dit de mogelijk om bepaalde groepen Oekraïners te bevoordelen ten koste van anderen, als dat het kabinet goed uitkomt.

In de vorige week door het parlement aangenomen begroting voor 2012 is al een bezuiniging opgenomen van 1,49 miljard euro voor het uitbetalen van lonen door de overheid.

Het Constitutionele Hof oordeelde maandagmiddag dat het kabinet volgens de Oekraïense wetgeving het recht heeft om de sociale uitkeringen en de pensioenen te verlagen als er onvoldoende geld voorhanden is om ze op het huidige niveau te blijven betalen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: