donderdag 29 december 2011

Oekraïne dreigt Rusland met rechter om gasprijs

Oekraïne sleept Rusland voor de rechter als de al maanden lopende onderhandelingen niet uitmonden in een lagere gasprijs. Dat heeft premier Mikola Azarov donderdag gemeld op zijn Facebook-pagina. De regering wil een internationaal gerechtshof laten oordelen over de redelijkheid, of beter gezegd: de onredelijkheid van de hoge gasprijs die Oekraïne moet betalen.

"We zijn hiertoe bereid, maar eerst willen we er alles aan doen om tot een vergelijk te komen", aldus Azarov. De gesprekken liggen nu even stil vanwege de feestdagen, maar het is de bedoeling ze op 15 januari te hervatten. De mogelijkheid van een arbitrage is al vaker aangeroerd, maar het dreigement is tot dusver niet ten uitvoer gebracht.

Voor Oekraïne wordt de situatie steeds nijpender, aangezien de gasprijs aan die van de olie gekoppeld is en nog steeds stijgt. De regering houdt de kosten van gas en verwarming met forse subsidies kunstmatig laag voor de bevolking, maar dat wordt door de alsmaar stijgende gasprijs steeds moeilijker. Er moet nu 400 Amerikaanse dollar voor 1.000 kubieke meter gas betaald te worden aan het Russische energiebedrijf Gazprom, terwijl de reële prijs iets onder de 250 dollar zou moeten liggen.

Van Russische zijde is er minder druk op de onderhandelingen. Althans, van een crisissituatie als tweemaal eerder rond de jaarwisseling is nu geen sprake. Rusland dreigt niet met het afsluiten van de gastoevoer en Oekraïne heeft de Europese Unie belooft de gasdoorvoer vanuit Rusland evenmin te blokkeren.

Bronnen: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: