woensdag 21 december 2011

'Oekraïne zit in hoek waar de klappen vallen'

De Russische premier Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Mikola Azarov zijn er ook dinsdagavond niet in geslaagd om een doorbraak te forceren bij de onderhandelingen over een lagere gasprijs. Beide partijen hebben bezworen dat het niet bereiken van een akkoord niet ten koste gaat van de gasleverantie aan Europa, nadat vanuit de Europese Unie bezorgd was gereageerd op de moeizame onderhandelingen die gaande zijn in Moskou.

Enkele jaren geleden werd tot tweemaal toe de gastoevoer stopgezet toen Rusland en Oekraïne het ook al oneens waren over de gasprijs. De laatste keer was in januari 2009, toen toenmalig premier Joelia Timosjenko een gascrisis alleen maar kon bezweren door een akkoord waarbij de gasprijs werd gekoppeld aan die van de olie en Oekraïne een jaarlijkse minimumafname van het Russische gas moest accepteren.

Waarnemers wijzen er op dat de deelname van de Russische premier Poetin aan onderhandelingen er doorgaans op duidt dat een akkoord binnen handbereik is. Ditmaal wordt dat echter betwijfeld. Woensdag namen de ministers van Energie en Justitie van beide landen de gesprekken op zich, met de nadrukkelijke opdracht om er samen uit te komen. Een tijdslimiet is echter niet gegeven.

Volgens een Gazprom-watcher kan het nog wel een hele tijd duren voordat een akkoord wordt bereikt. Hij constateert dat Gazprom geen enkele haast heeft. "Telkens als Gazprom meldt dat een akkoord binnen handbereik is, moet er nog wel een jaar door worden onderhandeld."

Met andere woorden: Oekraïne zit in de hoek waar de klappen vallen. "Oekraïne het haast, want de regering kan zich volgend jaar echt geen gasprijs van boven de 300 euro veroorloven. Dat betekent een hoop ellende, met de parlementsverkiezingen in het vooruitzicht", aldus een bron uit financiële kringen die met de gasbedrijven van beide landen zaken doet.

Het gaat dan niet alleen om de gasprijs, maar ook om de hoeveel gas die Oekraïne moet afnemen en om het consortium van het Russische bedrijf Gazprom met het Oekraïense Naftogaz en enkele (West-)Europese energiebedrijven. Dit consortium zou verantwoordelijk worden voor de helft van de Russische gasleverantie aan Europa.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: